Kam za vtákmi na Slovensku

Lokalita mesiaca

Záliv pri Bobrovci, Oravská priehrada Obrázok

Jedna zo zaujímavých častí Oravskej priehrady počas celého roka. Vodná plocha so zálivom a brehový porast. Trasa je nenáročná a vedie panelovou cestou.

Foto týždňa

Aktuality

Čečetky 26.11.2017
Túto jeseň čečetky prileteli na Slovensko vo...
Európske dni vtáctva 27.09.2017
Eurobirdwatch 30.09. -01.10.2017.
Ornitologická konferencia ZVolen 2017 04.09.2017
Ornitologická konferencia sa uskutoční 8.09.2017 vo...

Čečetky

Ornitológovia z celého Slovenska zaznamenávajú posledné týždne početný výskyt stehlíkov čečetiek. Nakoľko sú čečetky pomerne otužilé a odolné voči nízkym teplotám, môže súvisieť ich vyššia početnosť v porovnaní s predošlými sezónami  s nedostatkom potravy na severe. 

čečetka

Čečetky sú typickými vtákmi boreálnych lesov Škandinávie a Sibíri  s ostrovčekovitým výskytom aj v iných častiach Európy. Tento sympatický druh stehlíka hniezdi v malej populácii aj na Slovensku v Nízkych a Vysokých Tatrách. Populácie sú čiastočne sťahovavé a zo severských hniezdisk sa presúvajú pri príchode zimy južnejšie. Ich migráciu však určuje predovšetkým dostupnosť potravy, v prípade čečetiek rôznych semien.

„V rokoch s chudobnou úrodou semien a bobúľ na severe sme svedkami tzv. invázie niektorých severských druhov vtákov do strednej či južnej Európy. Ich ústup z hniezdisk na severe smerom na juh určuje práve nedostatok potravy. V opakujúcich sa periódach sme tak svedkami hromadného výskytu chochláčov severských alebo piniek severských.“, informuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

 

„Veľkým kŕdľom severských druhov, napríklad piniek severských sa ornitológovia a birdwatcheri tešili minulú zimnú sezónu, kedy sa na Muránskej planine sformovalo nocovisko pol milióna ikavcov. Ešte pompéznejšie divadlo predviedli kŕdle ikavcov v počte 1,5 – 3,5 milióna v roku 2009 na východe Slovenska. Bratislavčanom spestrovali zimu 2012/13 päťtisícové kŕdle chochláčov severských, toho času najväčšie v Európe. Súčasný početnejší výskyt čečetiek tiež môže napovedať, že počas nastávajúcej zimnej sezóny by sme mohli byť svedkami podobných hromadných výskytov vtákov.“, dopĺňa Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

 

Hybnou silou putovania vtáctva je potrava. Jej sezóny dostatok podmieňuje presuny vtákov na veľké vzdialenosti medzi kontinentmi. Prvé migrujúce vtáky opúšťali Európu už koncom júla, aby včas doleteli na africké zimoviská. Tie posledné, ktoré prezimujú aj v našich končinách, ukončujú svoj jesenný ťah v tomto období.