Kam za vtákmi na Slovensku

Lokalita mesiaca

Nad mostom, Or.priehrada Obrázok

Prímestská časť Oravskej priehrady nad mostom v Námestove pri ústí Bielej Oravy s výskytom vodných druhov vtáctva.

Foto týždňa

Aktuality

Pozvánka na pracovný tábor Oravská priehrada 23.07.2018
Tábor pri Oravskej priehrade sa uskutoční...
Tábor na Orave 25.05.2018
31.5.-01.06.2018 sa uskutoční Ornitologický tábor...
Vítanie žeriavov na Sennom 21.03.2018
Akcia pre verejnosť v Sennom sa uskutoční 24.3.2018.

Čečetky

Ornitológovia z celého Slovenska zaznamenávajú posledné týždne početný výskyt stehlíkov čečetiek. Nakoľko sú čečetky pomerne otužilé a odolné voči nízkym teplotám, môže súvisieť ich vyššia početnosť v porovnaní s predošlými sezónami  s nedostatkom potravy na severe. 

čečetka

Čečetky sú typickými vtákmi boreálnych lesov Škandinávie a Sibíri  s ostrovčekovitým výskytom aj v iných častiach Európy. Tento sympatický druh stehlíka hniezdi v malej populácii aj na Slovensku v Nízkych a Vysokých Tatrách. Populácie sú čiastočne sťahovavé a zo severských hniezdisk sa presúvajú pri príchode zimy južnejšie. Ich migráciu však určuje predovšetkým dostupnosť potravy, v prípade čečetiek rôznych semien.

„V rokoch s chudobnou úrodou semien a bobúľ na severe sme svedkami tzv. invázie niektorých severských druhov vtákov do strednej či južnej Európy. Ich ústup z hniezdisk na severe smerom na juh určuje práve nedostatok potravy. V opakujúcich sa periódach sme tak svedkami hromadného výskytu chochláčov severských alebo piniek severských.“, informuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

 

„Veľkým kŕdľom severských druhov, napríklad piniek severských sa ornitológovia a birdwatcheri tešili minulú zimnú sezónu, kedy sa na Muránskej planine sformovalo nocovisko pol milióna ikavcov. Ešte pompéznejšie divadlo predviedli kŕdle ikavcov v počte 1,5 – 3,5 milióna v roku 2009 na východe Slovenska. Bratislavčanom spestrovali zimu 2012/13 päťtisícové kŕdle chochláčov severských, toho času najväčšie v Európe. Súčasný početnejší výskyt čečetiek tiež môže napovedať, že počas nastávajúcej zimnej sezóny by sme mohli byť svedkami podobných hromadných výskytov vtákov.“, dopĺňa Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

 

Hybnou silou putovania vtáctva je potrava. Jej sezóny dostatok podmieňuje presuny vtákov na veľké vzdialenosti medzi kontinentmi. Prvé migrujúce vtáky opúšťali Európu už koncom júla, aby včas doleteli na africké zimoviská. Tie posledné, ktoré prezimujú aj v našich končinách, ukončujú svoj jesenný ťah v tomto období.