Kam za vtákmi na Slovensku

Lokalita mesiaca

Rieka Orava Tvrdošín Obrázok

Krátky nezamŕzajúci úsek rieky Orava priamo v meste Tvrdošín poskytuje vhodné podmienky pre zimovanie a migráciu vodného vtáctva.

Foto týždňa

Aktuality

Pozorovanie vtáctva na kŕmidlách 10.01.2021
V dňoch 25-31.1.2021 prebehne Pozorovanie vtákov na...
Tábor pri Oravskej priehrade 10.08.2020
V dňoch 20.-23.8. sa uskutoční tábor pri Oravskej...
Letný tábor na Sennom 20.07.2020
Letný tábor na Sennom 30.7.-2.8.2020

1200 labutí na Dunaji pri Bratislave

Na Dunaji pri Bratislave sa už vyše týždňa zdržuje viac ako tisícdvesto labutí

                Ornitológovia zaznamenali pri Bratislave na významnom zhromaždisku vodného vtáctva viac ako 1200 labutí veľkých. V Chránenom vtáčom území Dunajské luhy sa na Hrušovskej zdrži v súčasnosti vo veľkých kŕdľoch sústreďujú nehniezdiace a nedospelé vtáky, ktoré tu nachádzajú dostatok potravy a vhodné miesto na letné pŕchnutie a preperovanie. Spolu s tisíckami kačíc a lysiek tak poskytujú návštevníkom možnosť nahliadnuť do života vodného vtáctva už niekoľko týždňov.

 "Labute boli ešte pred niekoľkými desaťročiami na Slovensku oveľa zriedkavejšie ako je tomu v súčasnosti. V podmienkach strednej Európy boli labute chované najmä ako okrasné vtáky. Neskôr sa začali šíriť a obsadzovať územia nielen prirodzenou cestou šírením divých vtákov, ale aj spomedzi chovaných jedincov. Dokonale prežívajú aj v mestskom prostredí a nevyhýbajú sa hniezdeniu ani vo veľkých mestách. ", vysvetľuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

 

  „Na Slovensku sa labute obvykle vyskytujú v kŕdľoch najviac niekoľko desiatok jedincov. Počet viac ako tisíc jedincov sústredených na jednej malej lokalite je však aj napriek dlhodobému rastu početnosti veľmi neobvyklý, keďže je to viac ako tretina všetkých labutí, ktoré u nás prečkali minulú zimu. Tento počet je tak zatiaľ rekordom zisteným u labutí v histórii slovenskej ornitológie.“, dopĺňa Jozef Ridzoň z SOS/BirdLife Slovensko.

 

 Labuť veľká (Cygnus olor) patrí medzi naše najväčšie lietajúce vtáky. K hniezdeniu využíva stojaté a pomaly tečúce vody, v zime sa vyskytuje aj na väčších riekach s pokojnejšími zátokami. Hniezdiace labute sú teritoriálne a obhajujú často až agresívne svoje územie. Naopak, nehniezdiace vtáky sa spájajú do kŕdľov, ku ktorým sa neskôr pridávajú aj rodiny labutí po vyhniezdení. Živia sa rastlinnou potravou, ktorú vyberajú z vody ponáraním  dlhého krku pod hladinu alebo spásajú vegetáciu na brehoch vodných plôch či oziminy a zrná  na poliach. Dospelé samce môžu vážiť 12 - 22 kg, samice okolo 10 kg. Dožívajú sa v priemere 15 - 20. rokov, v zajatí aj viac.   

Hrušovská zdrž pri Bratislave, kde sa labute vyskytujú, patrí medzi významné zhromaždiská a zimoviská vodného vtáctva v strednej Európe. Počas jesenného obdobia sa početnosť vtáctva bude postupne zvyšovať a budú pribúdať mnohé zaujímavé a vzácne severské druhy vtákov. K labutiam veľkým sa tak pridajú desiatky ďalších vodných vtákov, medzi ktorými sa môžu objaviť aj vzácnejšie príbuzné labute spevavé a labute malé.

 

Podľa  tlačovej správy SOS/BirdLife Slovensko